Praktisk Fysiologi

Praktisk Fysiologi handler om den professionelle stemmebrugers– via træning – indsigt i og bevidstgørelse om åndedrættets- og kroppens virkemåder og potentiale.

Vidensmål:

  • indsigt i dynamisk vedligeholdelse af stemmen gennem arbejde med krop og åndedræt
  • bevidstheden om rygsøjlens frie bevægeligheds betydning for åndedrættet og stemmen
  • fysiologisk bevidsthed og træning af tungens betydning for artikulation og tekst tydelighed, volume, klang og dynamik
  • viden om hvordan fysisk og metal velvære gensidigt påvirker åndedræt
  • indsigt i hvordan åndedræt og fysisk bevidsthed påvirker dit fokus og din energi

Færdighedsmål:

  • dynamisk vedligeholde ad dit åndedræt og din støttemuskulatur
  • træning i kropsholdning, der skaber en friere stemme
  • strubemassage til afhjælpning af kompensatoriske spændinger
  • afspænding og styrkelse af åndeddrætsrelaterede muskler
  • artikulation, dynamik, volume og klang træning gennem træning af tungen, kæben, åndedrættet, holdningen.

Praktisk Fysiologi er en helhedsorienteret træning, hvori den professionelle stemmebruger gennem træning af kroppen og åndedrættet øger sine stemmetekniske færdigheder, fokus, sundhed og energi. Det er træning som kan direkte overføres til den stemmetekniske færdighed som kræves for en professionel.

Vi skal som scenekunstner passe godt på vores stemmer, – stemmen skal være sund og kunne holde til meget. Dette kræver en stor kropslig bevidsthed og forståelse at hele stemmens bevægeapparat. Ikke kun teoretisk men i den grad fysisk. Den professionelle skal have redskaber og øvelser der gennem livet kan bruges til at holde stemmen sund og stærk.

Praktisk Fysiologi har jeg udviklet gennem de sidste 12 år, hvor jeg har mødt mange forskellige stemmeproblematikker fra hele den kustneristiske verden samt fra Radio og tv verden. Træning der skaber de bedste betingelser for stemmen gennem konkrete åndedrætøvelser og kropstræning bl.a ved at øge rygsøjlens frie bevægelighed, styrkelse af core muskulatur, energetisk træning af flow i stemmen gennem åndedrættet og træning af tungen mm.

Tilgangen er tilrettelagt den professionelle stemmebruger sådan at al træning er både afspænde og opbyggende for at give en større og dybere bevidsthed for stemmebrugeren.

“Naja er en inspirerende og engageret lærer. På kurset gennemgåes en række spændende- udfordrende-og anderledes øvelser, som giver større indsigt i stemmens brug og muligheder. Og som samtidig løsner op for fastlåste spændinger. Kan varmt anbefales” Fortæller, sanger, danser Mette Soraya Svane